Nisse Hellbergs lista

2008-12-09

Ett soundtrack till Malmö FF:s allsvenska insats 2008 skulle lätt kunna bli en bluesig historia. Grusade förhoppningar och krossade framtidsdrömmar är ju en utmärkt grogrund för den blåaste av alla musikstilar. Nu ska vi väl ändå inte öppna den dörren på vid gavel utan också försöka se ljuspunkterna.

Det är ju inte för inte vårt lag bär den ljust himmelsblå färgen. Hastigt och lustigt har det ju faktiskt också, tack vare en stark slutspurt, blivit något av höstens lag.

Här kommer i vilket fall som helst en samling utvalda musikaliteter hopparade med några av ögonblicken jag minns bäst, om än inte alltid helst.

1.AC/DC - Back In Black
Back som i mittback och black som i svart eller black om foten. Anders Andersson bröt benet redan innan den allsvenska festen började och det kändes som MFF aldrig fick ihop försvarsspelet efter det. Jag citerar Patrik Andersson fritt ur minnet: "Alla bra lag bygger bakifrån". Det tycker jag måste bli ett mantra inför 2009.


2.WILMER X - Ett och ett är två men blir tre när vi blir ett
Med tanke på de tre inledande ett-ett-matcherna går det bara inte att undvika denna låt som jag själv knåpat ihop. Bra resultat mot förmodade topplag men lite klen utdelning poängmässigt.

31/3 MFF-Göteborg 1-1
5/4 Djurgården-MFF 1-1
10/4 MFF-Elfsborg 1-1


3. BEATLES - Happiness Is A Warm Gun
En rökare strax intill stolproten i sista matchminuten är ett perfekt sätt att avgöra en match på. Det vet Labinot Harbuzi och jag är säker på att det rök om hans känga ända in i omklädningsrummet.

21/4 Halmstad-MFF 2-3


4. Ray Parker Jr. - Ghostbusters
Det omtalade "konstgrässpöket" jagades resolut bort i och med denna storseger. Just sådana, storsegrar alltså, har det varit ont om de senaste åren så det var en ovan och skön känsla framfor sportradion denna söndag.

4/5 Örebro-MFF 0-3


5.WHO - Substitute
Årets inhopp i årets match! Det var länge sen man kände att man var på en klassiker på Malmö Stadion men den här kvällen var just en sån. Två fantastiska inhopp gjorde att MFF kunde vända matchen. Först Jimmy Toumas härliga snurrande på vänsterkanten och sen Agon Mehmetis två avgörande två mål i slutminuterna. Det här var en avslutning av legendariskt snitt.

27/7 MFF-Kalmar 3-2


6. ROLLING STONES - Surprise Surprise
Det bjöds på en hel del överraskningar den här eftermiddagen på Strömvallen. Den har kallats MFF:s skräckarena men nu schasades, till mångas förvåning, ännu ett spöke på flykten. Ännu mer överraskad var Gefles coach, och troligen de flesta andra också, över att Malmö spelade ett tajt försvarsspel. När sen Dusan Melichárec klistrade en straff var de höjda ögonbrynen permanent på plats.

31/8 Gefle-MFF 1-2


7. PRINCE - 1999
Tyvärr har spelet i år gjort att man ibland med fasa drar sig till minnes 1999, året då laget åkte ur allsvenskan. Efter den här matchen var man riktigt ledsen och värre skulle det bli. September månad var den totala dippen innan det gudskelov vände igen.

13/9 MFF-Halmstad 0-3


8.TIMBUKTU - The Botten Is Nådd
Det finns fler låtar att koppla ihop med den här insatsen. "Down In The Hole" med Rolling Stones eller "Börja om från början" med Sven-Ingvars, det är bara att välja. Norrköping har bara vunnit tre matcher i årets Allsvenska och var en riktigt usel nykomling. Att en av dessa segrar kom mot Malmö känns bara hemskt.

23/9 IFK Norrköping-MFF 1-0


9.DAVID BOWIE - Starman
Det kändes som om skillnaden mellan lagen den här kvällen var att HIF hade en superstjärna på plan -Henrik Larsson. Hans 1-1-mål var skoningslöst. Och vackert.

MFF-Helsingborg 1-2


10.PUGH ROGEFELDT - Ett steg till
Bara ett enda steg till och Malmö hade fått med sig tre poäng i den här matchen. Det är sånt som sätter sig på näthinnan och då hjälper det inte att Ola Toivonen gjort ett mål som blivit en klassiker om det gjorts i ett VM. Steget skulle tagits av Målvakts-Dusan i den sista övertidsminuten men i stället kom så klart en gaisare och rullade bollen i nät.

30/9 GAIS-MFF 2-2


11.CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL - Who'll Stop The Rain
Starke Arvids Arena måste vara Allsvenskans glyttigaste namn och organisationen tycks vara på samma nivå. Ett regn av bibliska proportioner gjorde ändå inte att någon slogs av tanken att rulla ut plastskynket. Nu fick matchen skjutas upp en dag men det gjorde inget eftersom Di Blåe vann ändå. Och så fick vi se ett otroligt snyggt fotbollsmål signerat firma Molins-Ofere-Toivonen.

28/10 Ljungskile-MFF 1-3


12. ELVIS PRESLEY - Paradise, Hawaiian Style
En fullständigt sagolikt overklig match som lika gärna kunde illustreras med Merle Haggard's "Swinging Doors". Så fungerade nämligen de båda lagens försvar. Nu gjorde emellertid Malmö fler mål och då blir det ju genast lite paradiskänsla även över en Hawaii-match.

3/11 Hammarby-MFF 3-6


13.BOB DYLAN - It's All Over Now, Baby Blue
Sista matchen och man är väl inte direkt ledsen för det. Jo, om man tänker på att det i en bättre värld hade väntat spel ute Europa i någon av cuperna. Nu får vi vänta ett tag med det och trösta oss med Dylans klassiker. Tack för i år.

9/11 MFF-Sundsvall 6-0Nisse Hellberg

Denna text har tidigare publicerats i matchprogrammet.

Fler nyheter

Många testspelare i dagens U21-match

2014-10-20
Malmö FF:s U21 spelar idag mot Kalmar FF på Hästhagens IP och i startelvan finns det en hel del testspelare.

Truppen som reser ner till Madrid

2014-10-20
Följande spelare har Åge Hareide tagit ut för att resa ner till Madrid och onsdagens Champions League-match mot Atletico Madrid.

MFFtv: MFF föll mot IF Elfsborg

2014-10-18

Malmö FF inledde den 28 omgången på ett strålande sätt och redan efter 21 sekunder hade Markus Rosenberg gett hemmalaget ledningen efter att Magnus Eriksson frispelat honom. Därefter följde en bra MFF-halvtimme där spelarna såg väldigt spelsugna upp och radade upp fina kombinationer som slutade i bra målchanser. IF Elfsborg stack upp på en och annan kontring men överlag var det hemmalget som hade kontroll. I den andra halvleken spelade IF Elfsborg upp sig mer och mer och fick sin kvittering efter att domaren pekat på straffpunkten efter en duell mellan en Elfsborgsspelare och Filip Helander.

Målet gjorde att MFF vaknade till liv igen och började bli mer effektiva i sitt anfallsspel och framförallt mer fantasifulla. Markus Rosenberg försökte tråckla sig igenom Elfsborgs-försvaret men hann bli nersparkad framför straffområdet innan han hade möjligheten att ta avslut. MFF:s lagkapten var säker på att få frispark men istället valde domaren att fria och Elfsborg kunde ställa om. Bollen hamnade tillslut hos alltid lika duktiga Johan Larsson som i från en snäv vinkel ute till höger lyckades att skjuta in 1-2 intill Robin Olsens första stolpe. Ett resultat som sedan stod sig matchen ut.


MFFtv: Helander "det är ingen straff"

2014-10-18
Filip Helander var tillbaka efter sin skada och fick se Markus Rosenberg ge laget ledningen redan efter 21 sekunder. IF Elfsborg kvitterade sedan på straff efter att Filip Helander brutit sig in framför sin motståndare där de båda föll ihop i straffområdet. Domaren pekade på straffpunkten, ett beslut som Helander inte höll med om.

MFFtv: FC Rosengård hyllades inne på Swedbank Stadion

2014-10-18
För andra året i rad har FC Rosengård och Malmö FF vunnit sina respektive serier. Under dagens allsvenska match mellan Malmö FF och IF Elfsborg var FC Rosengård på plats och fick ta emot folket jubel under halvtidsvilan.

Atletico Madrid borta

Atletico Madrid - MFF

Onsdag 22/10 kl 20.45

Sålda biljetter till vår sektion 1910 
 3000 

Twitter

Anmälan Skånecupen

Klubbens samtliga matcher

Hospitality

Allsvenska Museet

Stöd MFFs ungdomar

Facebook

Twitter