0 - 1

Vinst i årets första match

Precis som vid tidigare träningsmatcher i USA så fick Malmö FF ett fysiskt starkt motstånd i DC United. Amerikanerna började bäst och jobbade hårt för att hålla kvar bollen på MFF:s planhalva samtidigt som Malmö FF hade svårt att få till något organiserat spel som kunde hota på allvar. DC United anföll ofta snabbt och sprang igenom MFF:s försvarslinje men dåliga avslut och brist på en klar spelidé gjorde att amerikanerna inte kunde få hål på Robin Olsen.

Efter en kvarts spel började MFF:s tekniska nivå – som var högre än motståndarna som satsade på ett mer fysiskt spel – att visa sig. MFF-spelarna vågade hålla i bollen under längre perioder. Det var dock tydligt att det var årets första match och att så många som fem spelare var nya i MFF. Omställningar kunde startas med ett fint klapp-klapp-spel men när den avgörande passningen skulle komma blev det misskommunikation och bollen spelades på en död yta.

I den 33:e minuten väggade Markus Rosenberg och Tobias Sana sig fint fram på vänsterkanten och bollen slogs till slut på djupet där Jo Inge Berget löpt sig fri men avslutet gick utanför. Norrmannen skulle se till att få sin revansch senare i matchen.

Bara två minuter senare kom DC Uniteds bästa målchans då ett inlägg ifrån högerkanten nådde en omarkerad DC-spelare på bortre stolpen. Denna lyckades dock inte styra bollen mot mål utan nickade istället utanför.

I den 44:e minuten kom matchens enda mål. Markus Rosenberg nickade ner bollen till Magnus Wolf Eikrems fötter som direkt serverade sin landsman, Jo Inge Berget, på djupet. Ensam med målvakten gjorde Berget inga misstag utan skickade in 1-0.

I inledningen av den andra halvleken spelade Malmö FF en fin fotboll med ett flertal kombinationsspel och DC United hade svårt att få tag på bollen.

Efter 60 spelade minuter valde Åge Hareide att plocka av sju spelare och ge lika många chansen vilket påverkade matchbilden.

Nyförvärvet Erik Andersson gjorde en lugn och mogen MFF-debut och på högerkanten for Simon Kroon fram och hotade hela tidens DC:s backlinje.

DC United pressade på för en kvittering men det unga Malmö FF red ut stormen och var närmre 2-0 än 1-1.

-       Vi vet vilket typ av motstånd vi får när vi spelar här i USA där de spelar väldigt fysiskt. Så här var det även förra året när vi var här. Matchen idag var okej och känns som en bra start på året, berättar Åge Hareide.

-       De ville ta oss direkt och pressade högt upp i banan då de visste att vi inte varit igång och tränat så länge. Detta visade sig i början av matchen då vi var lite osäkra och oprecisa i våra passningar. Förvisso hade de mycket boll, men jag vill inte säga att de kom till några större farligheter. Efter en kvart kom vi in i matchen och vågade spela runt bollen vilket var betryggande att se.

I dagens startelva var det många spelare som gärna vill ha bollen och driva på spelet. Hur tyckte du den balansen fungerade med så många bollkära spelare på plan?

-       När motståndarna blev trötta fungerade detta utmärkt, men när motståndarna har mer energi i benen i början av matchen får vi spela lite snabbare. Det får bli att vi spelar lite rakare i början och sträcker ut motståndarna. Men man ska också veta att där var många spelare ute på planen idag som aldrig spelat tillsammans. Vi måste först bygga upp relationerna mellan spelarna på plan. Jag tycker att vi i slutet av den första halvleken och inledningen av den andra spelar väldigt bra och då kommer spelare som Magnus Wolff Eikrem till sin rätta. Han är en fantastisk playmaker och det såg vi på målet då han slog bollen vidare till Jo Inge på förstatouchen. Väldigt imponerande.

- Det var en bra match för oss. Viktigt att vinna. Detta gör att vi trycker samman truppen ytterligare och pumpar in mer självförtroende vilket gör att vi kan jobba på ännu bättre inför nästa match.