2 - 0

Knagglig väg

MFF har nu, sedan tränarbytet, spelat fem matcher: en seger, en oavgjord och tre förluster. Efter de båda matcherna mot Kalmar, i cupen och i serien, såg det ut som att laget efter en trevande vår hade både form och funktion inom räckhåll och hade fått något av en nystart. Men nu… sex dagar senare, en match ifrån halva serien spelad, och – i bästa fall – lika långt till topp som till botten, står det klart att det är en knagglig väg MFF har att vandra i år. Och att spänsten i stegen inte alls är där.

Det var svåra förutsättningar inför matchen. Det blev tämligen omedelbart svåra förutsättningar i matchen som knappast blev lättare efter hand om man säger så. Och förutsättningarna inför också åtminstone nästa match framstår inte precis lätta de heller.  Vi pratar ett halvt lag startspelare skadade. Vi pratar baklängesmål efter en och en halv minut. Och vi pratar två utvisningar med påföljande avstängningar på två absoluta nyckelspelare. Hej Norrköping, välkomna till Malmö på lördag.

Som åskådare är man ofta hänvisad till spekulationer när man vill försöka förstå de bakomliggande orsakerna till det som händer – eller, oftare, inte händer – på plan. Att det svåra skadeläget gjort det omöjligt för Rikard Norling att spela ihop ett lag är inte svårt att begripa. Men vad det beror på att de spelare som väl är på plan inte får ut vad man skulle kunna förvänta är svårare att se från läktaren – bristande attityd, glapp i kommunikationen, formsvacka, något annat? Så, när lagkaptenen talar om dåligt självförtroende och att tryggheten behöver bli bättre då lyssnar man – och det ska tilläggas att Daniel Andersson efter matchen talade om sådana saker i sammanhanget av skadesituationen och att MFF fått pussla med laget inför varje match.

På god väg in i mörkret efter en svag insats och rättvis förlust bör man ändå besinna sig, och minnas att marginalerna är små. Efter en ganska svag första halvlek var MFF faktiskt på väg in i andra riktigt bra när den sannolikt felaktiga frilägesutvisningen på Daniel Andersson kom. Agon Mehmeti kom med och tog för sig mycket bättre och lyckades med ett antal bra mottagningar och framspelningar som banade vägen för blå attacker. Han fick bra assistans av både Jimmy Durmaz och Simon Kroon vid ett par tillfällen och Daniel Larsson låg liksom i första halvlek hela tiden och högg. Första kvarten av andra tillhörde MFF. 

Faktum är att MFF hade en hel del hyfsat spel och hyfsade möjligheter framåt också i första, men de flesta märkta av den lilla förbannelse som vilar över anfallsspelet just nu: lite för tveksamt, långsamt och plottrigt. Odh därmed så förtvivlat svårt att få till såväl bra som effektiva hot mot motståndarmålet. Gais var inte framme alls lika många gånger, men varje gång kändes det betydligt farligare när kvicka och irrationella spelare som Wanderson, Celik och Bassombeng rör de runt i MFF-defensiven ordentligt.

Det är tråkigt att gnälla på domaren, men den här gången går det liksom inte att blunda för att Michael Lerjéus hade en allt annan än lyckad dag. Han misslyckades tidigt med att sätta en tydlig nivå för förseelser i matchen, viket öppnade för många varningar och många godtyckliga bedömningar. Att en av de senare kom när Daniel Larsson sparkades blodig av en sko i huvudhöjd är helt ofattbart; det känns som att den situationen var rätt tydlig.

Ännu några minuter efter utvisningen av Daniel Andersson hotade MFF Gais. I den 62:a minuten sköt Jimmy Durmaz bra mot första stolpen, Gais-målvakten förmådde inte hålla bollen och Daniel Larsson hann sånär fram att peta in den. Några minuter senare bra förarbete av inbytte Dardan Rexhepi, följt av fin kombination mellan Wilton och Ricardiho och så skott i bra läge som täcktes av.

25 minuter kvar. En man kort, men ändå bara 1-0-uderläge, några positiva tendenser, inte alls omöjligt. Men jo, det skulle visa sig omöjligt. För nu tog Gais över helt lite plötsligt men kanske inte oväntat. Mellan minuterna 68 och 74 en kanonad av attacker och farligheter, där Dusan Melichárek höll kvar MFF i matchen med två ypperliga räddningar – men det stank likväl 2-0 kring MFF:s straffområde. Och jodå, bara minuten senare var andra Gais-målet ett faktum: fint inlägg från vänster av Wanderson, perfekt tajmad löpning och måltouch av Alvaro Santos (som dessförinnan inte gjort mycket väsen av sig).

Klart matchen dog där för MFF:s del, men för att verkligen utesluta också en teoretisk möjlighet till förändring drog Wilton på sig sin andra varning och blev även han utvisad två minuter efter 2-0.  Och därefter finns inte mer att tillägga om matchens händelser.

Domaren blåste av och MFF släntrade ut från Gamla Ullevi. Lite mer tid nu till nästa match. Den behövs . Oj, vad den behövs.

Ljusglimtar? Daniel Larsson slet berömvärt. Dusan Melichárek fortsätter göra ett par prakträddningar per match. Och Simon Kroon gjorde en fullt godkänd allsvensk debut från start och det i en svår match. Efter en lite nervös inledning jobbade han sig in i matchen på ett fint sätt; tog en del initiativ, vågade göra sig spelbar, bröt förbi ett par gånger och hade ett bra avslutsläge.

Tobias Christoffersson

Biljettbarometer

MFF - Halmstads BK

29/4 klockan 19.00

Sålda biljetter just nu 14410 
Publiksiffran mot HBK 2014: 11219 

Twitter

Facebook

Twitter

Sommarakademin 2015

Nätmagasin

Klubbens samtliga matcher

Hospitality

Stöd MFFs ungdomar